top of page

Mina första stapplande steg var att utveckla tekniker som var anpassade till träets egenskaper. Jag fick en ide om att göra ett dockhus i större skala som skulle inredas med egentillverkade miniatyrmöbler. De flesta serietillverkare av dockmöbler använder sig av skala 1:12 eller 1:10. Därför valde jag skala 1:7 av den enkla anledningen att det blir lite större trästycken att hantera. 

Efter möbelperioden fick jag intresse för skålar, askar och skrin. Möjligheten för variation i designen är i princip obegränsad. Det blev 4-kantigt, 5-kantigt, 6-kantigt och 8-kantigt, olika höjder och vinklar, olika träslag och olika ytbehandlingar. Dessutom blev det en hel del inläggningar och djupintarsia.

IMG_0063.JPG
024.jpg

Nästa föremål för mitt intresse hittade jag på nätet. Klockor i trä, inte bara stativ och ytterhölje utan urverk och hela middevitten. Det var en utmaning som var något att bita i. Men med envishet så löstes problemen efterhand. Det blev 10 klockor i 6 olika modeller innan huset blev obeboeligt på grund av allt tickande.

Bridge.JPG
DSC_0364 (330x640).jpg
IMG_0610.JPG

När intresset för klockor blev mättat blev det intarsia som gällde. I min värld finns det 2 olika sorters intarsia. Den vanligaste fanérintarsian bygger på att man med fanér (0,1-0,3 mm) skapar bilder på ett massivt underlag. Den teknik jag använder kallas djupintarsia. Av träslag med olika färg och struktur byggs motivet upp av en tjocklek på 3-10 mm, så motivet kan ses från båda sidor.

Därefter blev det diverse nyttoprylar för olika ändamål.
Före TV:n, datorernas och mobilernas intåg fördrevs mycket av tiden med olika typer av brädspel. Ett urval av spelen finner du här i lite exklusivare utförande.
Jag växte upp i närheten av järnvägen mellan Malmö och Simrishamn. Minnesbilder från den tiden har jag försökt återskapa. Modeller och proportioner är tagna ur minnet.
bottom of page